Ange bildbeskrivning här

Inte bara för skogen och bergen – när hjärtat får välja är det i Höga Kusten jag mår bäst

Homesick. Så kände Cindy Groenewegen van der Weijden varje gång familjen lämnade Sverige. Idag har de lämnat Nederländerna för Mjällom, som finns mitt i Höga Kusten. En bygd som vunnit hennes hjärta.

Cindy och hennes man Victor hade länge längtat efter en flytt till Sverige. Mest för naturen och lugnet som de uppskattat på sina många semesterresor.

– Varje gång vi åkte tillbaka kände jag mig ”homesick”. Sverige var hemma i mitt hjärta. Min man som är brandman kände sig extra hemma på Sandö, som är en plats med stort fokus på räddning och beredskap. Han chansade och frågade efter jobb i samband med en vandring vi gjorde längs Höga Kusten-leden. Fantastiskt nog fick han komma på intervju.

Det hela slutade med en provanställning hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som sedan länge lett till fast jobb som brandlärare. Familjen hyrde till en början ett hus i Mjällom för att känna sig för. Delvis för att även dottern Jente skulle få säga sitt innan familjen rotade sig för gott.

– I Nederländerna bodde vi i en stad nära Rotterdam. Vi hade bara en liten trädgård och vid huset låg en stor väg med mycket trafik – även på natten. Här tyckte vi alla att det var väldigt vackert och lugnt. Att få vara mer utomhus i naturen var fantastiskt. För Jentes del lockade egen häst och möjligheten att rida i skog och mark. Vi bestämde oss för att stanna kvar här i Mjällom och har nu köpt ett eget hus, säger Cindy Groenewegen van der Weijden.

 

Cindy arbetar på AQ Wiring Systems och har gångavstånd till jobbet. På fritiden engagerar hon sig i föreningslivet med Mjälloms byaförening och Mjällomshallen som två av många hjärtebarn.

– Jag tar ansvar för bokningar och gymkort. Vi som vuxna ska fixa aktiviteter för våra ungdomar och äldre så att alla har något att göra tycker jag. Sedan är det jättekul att vi lärt känna så många och att få uppskattning för vårt bidrag till bygden.

Förutom detta är Cindy Groenewegen van der Weijden utbildad Yin Yoga-lärare och andningspedagog inom frigörande andning. Hon håller bland annat yogaklasser ute i naturen. Skogen är en ständig följeslagare i familjens liv. De tältar gärna eller sover i hängmatta, lagar mat utomhus och vandrar med sina hundar.

– Jag kan gå direkt från huset rakt ut i skogen. På stigarna eller vid sidan av dem. Ibland hittar jag svamp, ibland ser jag ekorrar eller älgar, säger Cindy.

 

På tomten står en liten stuga som Cindy hyr ut via Booking.com och Airbnb. Dessutom hyr hon ut det hus i byn som de tidigare själva hyrde. På så sätt har familjen lockat besökare från hela Sverige till byn, men även från Nederländerna, Tyskland, Italien, Spanien och Japan.

– Det är jättekul! Alla över hela världen kan söka upp oss och jag vill att alla ska komma hit. Inte ens alla svenskar vet om Höga Kusten och hur fantastiskt fint det är här. Det finns så många vackra berg och platser!

Familjen i Nederländerna kommer ofta och gärna på besök. Cindy berättar att de ser det lugn hon själv känner inombords och påtalar skillnaden.

– Jag mår så mycket bättre här och det gör även min man. För honom är jobbet även hans hobby så han brukar säga att ”när jag är klar med min hobby har jag semester”.

 

Cindy Groenewegen van der Weijden säger avslutningsvis att jobb finns överallt och att pandemin har visat att det går utmärkt att jobba hemifrån.

– Jag kan inte välja åt andra, men vill de bo i naturen och lugnet är det inte omöjligt. Man får bara planera lite mer.

Läs om fler familjer som valt med hjärtat - Höga Kusten