Inte bara för drömhuset – när hjärtat får välja styr det mot Höga Kusten

Knarrande golv, gemenskap och slalombacken som syns från köksfönstret. Filip och Ellinor Gepertz har hittat hem.

– Livet har blivit bättre på flera sätt. Det otroligt vackert. Vart man än åker ser man scener som ur National Geographic, med berg som stupar rakt ner i små sjöar. Man får fyra årstider på riktigt och det är mycket billigare att bo här än i Karlstad, säger Filip.

Filip Gepertz är en aktiv och kreativ före detta värmlänning som numera bor i Kramfors tillsammans med frun Ellinor och barnen Love, Emil, Liv och minstingen Fred. Ellinor Gepertz kommer ursprungligen från Kramfors och har släkt kvar på orten. Det var också hon som väckte tanken på en flytt norrut.

– Ellinor hade två utbildningar hon verkligen ville gå. En var behandlingspedagog på Hola folkhögskola och den andra var Träakademien. Båda finns i Kramfors. Jag var motvillig till en flytt i början och försökte övertyga Ellinor att det var fel beslut, berättar Filip.


Främst var det oron att lämna vänner och gemenskap som gjorde honom tveksam. Inte minst i Home Church, där Filip hade en tjänst som pastor.

– Jag åkte till Kramfors för att göra en provpredikan – mest för att kunna bekräfta att detta inte var för oss. När jag väl var här kändes det bara rätt! Kramfors har verkligen levererat när det gäller relationer och vi har fått ett otroligt fint välkomnande. Alla är väldigt glada och har en mer avslappnad inställning till tid.

Och så var det ju detta med huset på Östby. Ett hus som blev helt avgörande för beslutet. Med timmerstomme, knarrande trägolv, kakelugn, högt i tak, pärlspont i hallen och gamla dubbeldörrar. En tyst och något bortglömd pärla i skogsbrynet.

– När vi började söka efter hus fanns inget ute hos mäklarna. Ellinor kollade då efter vackra villor på Google Maps och hittade drömhuset. Vi tog reda på vem som ägde det och pratade med honom. Då visade det sig att han bestämt sig för att flytta dagen innan vi hörde av oss!


Skogen som tillhörde huset styckades av och efter en tid som hyresgäster har familjen ägt villan i ett år. Nu har de målat delar av fasaden med linoljefärg, kittat fönster och håller som bäst på att installera ett nytt lantkök. Bakom huset finns ett berg med utsikt ända bort till Högakustenbron.

– Många andra tyckte vi köpte ett skithus, medan vi såg själ och potential. Det är verkligen något särskilt med gamla hus! Här uppe finns det många vackra villor som väntar på att någon ska ta hand om dem. Inte minst vid älven inåt landet, där det är otroligt vackert.

Många järn i elden är en bra beskrivning av Filip. Han jobbar nu halvtid som pastor i Kramfors Pingst och driver dessutom eget företag inom filmskapande och visuell kommunikation. Dessutom älskar han extremsport. Just nu är det skateboard som gäller, med bygge av ramp hemma på gården.

– I området finns det ungdomar av olika nationalitet som skulle uppskatta en ramp. Vi kan låta dem komma och åka bräda och studsa på vår studsmatta. Det skulle våra barn tycka var toppen!


Egentligen är allt som stavas adrenalin intressant för Filip Gepertz.

– Jag har testat folkrace sedan jag kom hit. Sedan har jag engagerat mig i och filmat gänget bakom motorgården Young Wheels. Vi lär också våra egna barn att åka slalom. Skidbacken ser vi från köksfönstret – och det finns snö på vintern. Bara en sån grej!

Filip menar att de som är uppvuxna i Höga Kusten är hemmablinda och ofta inte ser hur vackert det är.

– Höga Kusten är verkligen på gång. Det märktes inte minst i matbutikerna under sommarsäsongen. Det finns många jobbmöjligheter här och arbetsgivarna är mer öppna för att forma tjänsten efter personen. Ellinor har redan sommarjobb inom sitt utbildningsområde som behandlingspedagog. Vill man jobba finns det jobb, säger Filip bestämt.


Nu vill han att alla vänner från Värmland ska hälsa på, för att sedan stanna kvar.

– Som barnfamilj gör det ju inget om samhället är litet. När vi bodde i Karlstad var vi ändå mest på vår gata och i vårt kvarter. Vi svenskar spenderar mycket tid i våra hus. Att då kunna ha ett hem man verkligen trivs i – det är oslagbart!


Du kan följa familjens husprojekt här:
https://www.youtube.com/filipgepertz Länk till annan webbplats.